L’aparició de la telefonia mòbil a Espanya va suposar no només un avenç com a motor social i econòmic, sinó que a més va ser el primer pas cap a l’alliberament del Mercat de les telecomunicacions del país. El 1976, la CTNE (Companyia Telefònica Nacional d’Espanya) va llençar un sistema de comunicació que involucrava aparells molt pesats i poc útils, instal·lats a vehicles.
El 1982, i coincidint amb el Mundial de futbol d’Espanya, la CTNE va llençar amb èxit un nou sistema de comunicació cel·lular basat en un desenvolupament de l’americana AT&T anomenat “The cellular concept”. Aquest dividia les àrees de cobertura en cel·les (d’aquí el seu nom de cel·lular). Aquest sistema incloïa terminals més “petits i manejables” que podien dur-se com si fossin una petita maleta. Va ser aleshores quan es va introduir el concepte d’Interconnexió, donat que d’alguna manera s’havia de fer que la xarxa mòbil fos accessible des de la fixa i a l’inrevés.
I així, aquell mateix any es va crear en “Global System for Mobile Communications” o el GSM, un consorci amb les 13 Operadores europees més importants, incloent l’espanyola. Avui, la GSMA representa els interessos de les operadores mòbils internacionals. L’Associació arriba a més de 219 països i abasta pràcticament 800 operadores mòbils del món i més de 200 empreses relacionades amb la telefonia mòbil, fabricants de dispositius, companyies de software, proveïdors d’equips, companyies d’Internet i organitzacions relacionades amb la comunicació i l’entreteniment.
“A l’actualitat, la interconnexió no se centra exclusivament en les xarxes mòbils, sinó en tot allò que ofereixi un servei al client final. Amb la 4a Generació, la interconnexió està lligada a l’accés de serveis com WhatsApp o la compra online,” explica Javier Sendin, Roaming Technical Director de la GSMA.
Amb la constant expansió i aparició de noves operadores i proveïdors de serveis, l’organització GSMA considera de màxim interès la normalització i regulació dels escenaris d’interconnexió entre operadores i terceres empreses.
Per això el 2011 va crear un nou grup de treball denominat IWG (Interworking Group) que té com a objectiu la normalització i millora de la qualitat de les relacions d’interconnexió entre Operadores mòbils i entre operadores mòbils i terceres parts.
En un principi aquest grup s’orientà al mercat europeu, però aviat el seu perfil augmentà incloent-hi a operadores de tot el món.
Així, la seva primera reunió tingué lloc a París el 22 de Novembre del 2004.
Per aquesta raó, existeixen les reunions de l’Interconnect Working Group (IWG). La darrera trobada se celebra els dies 20 i 21 de novembre a Lleida. S’hi donen cita representants de les principals operadores de telecomunicacions de tot el món i hi treballaran sobre qüestions que afecten a la interconnexió entre les diferents operadores.
Aquesta serà la tercera cita de l’IWG a Espanya. La primera va ser el juny de 2008 a Madrid. Lleidanet ha acollit dues vegades aquest fòrum atraient delegats de tot el món.